2 Şubat 2012 Perşembe

Uluslararası Feminist Forum’u koordine edecek olan Kaos GL, 9-10 Mart 2012 tarihlerinde düzenleyeceği etkinlik için bir çağrı yayınladı

.
“Hızla Muhafazakârlaşırken Ne Yaptığımıza, Nasıl Yaptığımıza, Nerede Durduğumuza Bakmak?” başlıklı çağrıyı Kaos GL Derneği Danışma Kurulu’ndan Prof. Dr. Simten Coşar kaleme aldı.

Kaos GL, Feminist Forum’da, feminist hareketlerin, gittikçe muhafazakârlaşan siyasal yapılar içerisinde nerede durduklarını, durdukları yerlerde nasıl durduklarını, muhafazakâr karar alma mekanizmalarıyla nasıl ilişkilendiklerini masaya yatırmayı amaçlıyor.

Başkent Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümünden Prof. Dr. Simten Coşar’ın kaleme aldığı Feminist Forum çağrı metnin tamamı şöyle:

Hızla Muhafazakârlaşırken Ne Yaptığımıza, Nasıl Yaptığımıza, Nerede Durduğumuza Bakmak?

“Son on yılda sadece Türkiye’de değil dünya genelinde toplumsal ve siyasal muhafazakârlaşma farklı biçimlerde ve farklı ölçülerde görünürlük kazandı. İşin ilginci, bu muhafazakârlaşmanın liberalliğin belirli bir versiyonunun içerisinden işlemesi.

Hâl böyle olduğunda, muhafazakâr toplumsal dinamiklerin tam göbeğinden konuşan muhafazakâr karar alıcılar, kimlik temelinde dillendirilen hak taleplerine liberal bireysel özgürlüklere referansla “hoşgörü” gösterebiliyorlar!

Hâl böyle olduğunda, kimlik talepleri, cemaat yapıları içerisinden kabul görebiliyor; ama politik söze dönüşme ihtimalinin önü alınıyor.

Hâl böyle olduğunda, devlete sıkıştırılmak istenmeyen politik öneriler, piyasaya sıkıştırılan sivil topluma havale edilebiliyor.

Hâl böyle olduğunda, hak talepleri muhafazakâr toplumsal dinamiklerin yeniden-üretimine eklenebiliyor.

Nam-ı diğer:

Şiddet münferitleştiriliyor.
LGBT’ye “ol, ama görünme” deniyor.
Kadınların hakları, aile içerisindeki kadınların haklarıyla kısıtlanıyor.
Yurttaşın hakları yine aile içerisinden okunabiliyor.

Bu sene uluslararası platforma taşıdığımız Feminist Forum’da, feminist hareketlerin, gittikçe muhafazakârlaşan siyasal yapılar içerisinde nerede durduklarını, durdukları yerlerde nasıl durduklarını, muhafazakâr karar alma mekanizmalarıyla nasıl ilişkilendiklerini masaya yatırmayı amaçlıyoruz. Bunu yaparken, hangi meselelerin, nasıl ön plâna çıktığını ve hangi meselelerin üzerine, neden süreğen bir şekilde perde indirildiğini soruşturmak istiyoruz.

Kısaca, Türkiye’den ve Akdeniz ve Orta Doğu’dan feminist oluşumları muhafazakârlığın farklı yüzleriyle halleşme deneyimlerini paylaşmaya ve ortak bir platformdan söz üretmeye çağırıyoruz.”

İlgili haber:
Feminist Forum Hazırlık Toplantısı Kaos Kültür Merkezinde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder