24 Ocak 2012 Salı

lozan mübadillerine tören izni verilmiyor

Değerli basın mensubu,
Bu yıl; Balkan Savaşının 100., mübadelenin 89. Yıl dönümüdür.
Balkan Savaşı,  Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı sırasında, çatışmalarda ve göç yollarında yaşamını yitirenleri 29 Ocak 2012 Pazar günü Lozan Mübadilleri olarak Türkiye’nin dört bir yanında denize çiçek bırakarak,  toplantılar, paneller ve söyleşiler yaparak saygıyla anacağız.
30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında Türkiye’de yaşayan Rum-Ortodokslarla Yunanistan’da yaşayan Türk-Müslümanların karşılıklı zorunlu göçünü öngören “Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi” imzalandı.
Yunanistan’ın Balkan Savaşına girdiği tarih olan  18 Ekim 1912’den  itibaren yurtlarını terk etmiş olanları da kapsamına alan bu sözleşme ile 2.000.000 civarında insan doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalmıştır.
Türkiye’ye deniz yoluyla gelen mübadillerin ve Balkan Savaşı muhacirlerinin ilk durağı,  iskan bölgelerine sevk edilmeden önce sağlık kontrollerinin yapılması için Tuzla Tahaffuzhanesi oldu. Marmara, Trakya, Karadeniz, İç Anadolu Bölgelerine iskan edilen mübadillerin büyük çoğunluğu Tuzla Tahaffuzhanesinde (Karantina)  bir süre misafir edildiler.  Mübadillerin ve Muhacirlerin belleklerinde Tuzla Tahaffuzhanesi çok önemli bir yer tutar. Anavatan Türkiye’nin onlara ilk kucak açtığı yer Tuzla Tahaffuzhanesidir.
Lozan Mübadilleri Vakfı ve Tuzlalı Mübadil kadınların kurmuş olduğu Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile ortaklaşa, İstanbul’da,  29 Ocak 2012 Pazar günü bir anma etkinliği düzenledik.  “Savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına” Tuzla Tahaffuzhane iskelesinden denize çiçek bırakmak istiyoruz.
Tuzla Tahaffuzhanesi şu anda İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı Denizcilik Fakültesi’nin Tuzla kampüsü içinde kalmaktadır. Tahaffuzhane iskelesinden Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Türk-Yunan Savaşı sırasında ve göç yollarında yaşamını yitirenler anısına denize çiçek bırakmak için İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne yazılı olarak başvurarak izin istedik. Rektörlük başvurumuzu Denizcilik Fakültesi Dekanlığına havale etti. Dekanlık hiçbir gerekçe göstermeden bu insancıl talebimizi uygun bulmadığını bildirdi.
Dekanlığın ve Rektörlüğün bu insancıl talebimizi tekrar gözden geçirmelerini temin için girişimlerde bulunmaları ricası ile YÖK’e ve YÖK’ün bağlı bulunduğu Cumhurbaşkanlığı makamına başvurduk. Bu konuda henüz bir yanıt alamadık. Umarız bu insancıl talebimiz tekrar gözden geçirilir ve talebimiz uygun görülür.
Türkiye’de,  geçmişte yaşanan felaketlerin,  katliamların, göçlerin hatırlanmadığı/hatırlatılmadığı hep yazılıp, söylenir. Tarihsel hafıza zayıflığından söz edilir. Hatırlamak ve hatırlatmak isteyenlerin önüne ise çeşitli engeller çıkarılır.
Sayın basın mensubu,
Bu insancıl talebimizin kamuoyuna ve ilgililere duyurulması için ilginizi rica ediyoruz.
Saygılarımızla
Sefer Güvenç
Lozan Mübadilleri Vakfı
Genel Sekreteri
0542.641 52 80

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder